Cinnamon & Sugar “Pull-Apart” Bread

Kanelkake-gjærbakst

Til helgen kom “bakeånden” over meg for fullt, men som vanlig ville jeg lage noe som var litt originalt. Jeg kom over en teknikk som gjør det enkelt å dele bakverket, med mange små deler som man lett drar fra hverandre. Litt som en av mine tidligere oppskrifter “Monkey Bread” , men nå benyttet jeg meg av flate ruter i stedet for runde kuler. Det hadde sikkert blitt vel så fint og smakt like godt med kuler på dette..men man må jo variere litt!

Ingredienser til 1 rund form/2 brødformer
Tidsbruk ca 1- 1.5 time

50 g Gjær
2 ss Honning
2.5 dl Vann 37*C
9 dl Hvetemel
1 dl g Sukker
2 ts Vaniljesukker
1 ts kardemomme
2 dl Melk
100 g Margarin

Fyll
2 dl Sukker
1/2 dl kanel
100 g Meierismør (romtemperert)
1 Egg (til pensling)


1. Rør ut gjæren i lunkent vann (37 grader) med honning og sett til side mens du blander de tørre ingrediensene i en stor bakebolle (spar igjen ca 1 dl mel, slik at du kan justere deigen etterhvert).
2. Smelt Margarin og avkjøl før du blander sammen med melken.
3. Lag en grop i bollen med de tørre ingrediensene og hell gjærblandingen i. Bland lett før du har i melk og smør.
4. Elt deigen lett i ca 2-3 minutter før du tetter bollen med plastfolie og setter deigen på et lunt sted til heving i ca 30-45 minutter. Deigen skal ha vokst seg til ca dobbel størrelse, være myk – ikke være kompakt når du skal bake den ut (detet tar ca 30-45 minutter).
5. Mens deigen hever blander du klart fyllet av smør, sukker og kanel og smør klart en rund form med midtstykke (her kan du også benytte en vanlig springform og sette en kopp i midten) evt to brødformer.
6. Del deigen i to etter heving og elt i ca 30 sekunder før du kjevler ut et kvadrat på ca 45*45 cm.Smør utover halvparten av fyllet med en slikkepott og del opp flaten i ca 25 ruter. Legg hver rute oppå hverandre, ca 5 om gangen (da har du best kontroll) og sett på høykant i formen. Gjenta med den andre deigen til du har fylt hele formen.
7. Dekk til med plastfolie og sett til etterheving i ca 30 minutter på et lunt sted.
8. Stek midt i ovnene på 225*C i ca 30-45 minutter og avkjøl på rist. Dersom brødet får en noe mørk overflate i løpet av stekingen, legger du et bakepapir over og steker ferdig tiden.

Tips! Smaker aller best når det er nybakt og gjerne med litt blandet melis på toppen. Kan fint fryses. Da er det lurt å tine brødet på kjøkkenbenken og deretter varme det ca 5 minutter på middels-lav varme i ovnen før du serverer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *